Malzemeler:
2 su bardağı yeşil mercimek
1 adet orta boy kuru soğan
1/2 çay bardağı zeytinyağ
1 yemek kaşığı salça
1 adet havuç
1 adet orta boy patates
2 adet sivri biber
2 yemek kaşığı pirinç (tepeleme)
2-3 diş sarımsak
Üzeri için:
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı kırmızı tozbiber yada pulbiber
2-3 yemek kaşığı üzüm sirkesi
Yapılışı:
Mercimeği 5-6 saat suda bekletin.Suyunu süzün ve düdüklü tencereye alın ve yüzünü 2 parmak geçecek kadar soğuk su ilave edip kapağını kapatın.Buhar çıkmaya başlayınca düdüğü kapatıp ocağın altını kısık ayara getirin.Düdük ötmeye başlayınca 7 dakika daha pişirip ocağın altını söndürün ve soğumaya bırakın.
Soğanı yemeklik doğrayın, sıvıyağda pembeleşene kadar kavurun.
Küçük küçük doğranmış havuç, patates ve sivribiberi ekleyip kavurun.Pirinç ve haşlanmış yeşil mercimeği ekleyin.3 su bardağı kaynar suyu ilave edip pişirmeye bırakın.Pirinçler yumuşayıncaya dek pişirin.Gerekirse sıcak su ilave edebilirsiniz.
Rendelenmiş sarımsağı ve tuzu ilave edip ocağın altını söndürün.
Ayrı bir tavada 2 yemek kaşığı sıvıyağ kızdırın, nane ve tozbiberi ekleyip karıştırın ve hemen ocaktan alın, yanmasın!.Tenceredeki yemeğin üzerine gezdirin.
Tercihe göre servis sırasında üzüm sirkesi gezdirebilirsiniz.