ÇORBALARIMIZ: Erikli çorba, Mındıllı çorba
SALATALARIMIZ: Kazayağı Salatası, Su mancarı salatası
HAMUR İŞLERİ VE BÖREKLERİMİZ: Kabaklı Börek, Malgadın Mantarlı Börek
SICAK YEMEKLERİMİZ: Üzerli sarma(Kaymaklı Dolma), Maydonozlu Palamut Köftesi, Yumurta Dolması
TATLILARIMIZ: Öre, Boncuk helvası,Sirke Tatlısı
Börülceli umacı çorbası, kavşaklı kuru fasulye, kaymaklı hodan sarması, Şile paprika, yumurta dolması, erişte, kuskus, mancarlı börek, kabaklı börek, sütlü kabak tatlısı, öre tatlısı yöresel Şile yemeklerinin başlıcalarıdır.
Özellikle Şile Palamudu Eylül, Ekim ve Kasım aylarında turistler ve yerli halk tarafından tercih edilen en önemli balık ürünüdür. Palamut köftesi Şile’ye özgü bir balık yemeğidir. Şile lakerdası yine yıl boyunca yenebilecek ilçemize özgü bir yemektir. Özellikle maydonozlu palamut Şile’ye özgü en önemli balık yemeklerindendir.
Kasım ayından sonra genelde trol çeşitleri olan mezgit, çinekop, tekir ve istavrit taze olur. İlkbaharda bunlara kalkan ve lüferde ilave olur. Bu balık çeşitleri birçok yerde olmasına karşın ilçemize özgü yapılışları ve yerli malzemelerin kullamı ve tazeliğinden ötürü farklılık yaratır.