Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/tsstfrm/public_html/Sources/Load.php on line 2074

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/tsstfrm/public_html/Sources/Load.php on line 2074

Notice: Undefined index: googletagged in /home/tsstfrm/public_html/Sources/GoogleTagged-Integrate.php on line 35
Sedef Kakma Nedir?

Gönderen Konu: Sedef Kakma Nedir?  (Okunma sayısı 1920 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı YOLCU

  • ÜST YÖNETİCİ
  • *
  • İleti: 6397
Sedef Kakma Nedir?
« : Nisan 01, 2015, 07:41:06 ÖÖ »
Sedef sanatı bir anlamda ahşap işleme sanatıdır. Ahşap mobilyaların denizden elde edilen sedefle, bağayı fildişini değişik renkli ağaç köklerini ve benzeri malzemeleri bir arada değişik motiflerle kesip kaplama sanatıdır. Tabi bu özetle anlatılanlar aslında sanatın tarzına, ülkesine göre çok değişik teknikler, stiller ve malzemeyle üretim yaptıkları üst düzey bir mobilyacılık sanatıdır.

İnsanlar hayatlarını kolaylaştırmada kullandıkları araçların neredeyse tümünde kullanabilmişler sedefi. Her bölge insanı kendi dinine, kültürüne, yaşam tarzına göre ekoller geliştirmiş. Ancak genelde tarih boyunca her bölge, dinsel mekânlarını ve dini eşyalarını süslemişler. Sedefli eserleri üretebilmek son derece beceri isteyen son derece bilgi birikimi isteyen meşakkatli sabır gerektiren ciddi bir sanat olması hasebiyle üretilen eserleri elde etmek tarihte ve günümüzde oldukça pahalı ve zor olmuştur.

Tarzlarına göre yapım tekniklerini anlatacak olmamıza rağmen yüzeysel biçimde anlatmakta yarar olduğu kanaatindeyiz.

Üretilecek eserin seçimine göre eserin tarzı belirlenip gerekirse maketi bile yapılabilir. Önceden tomruğun doğru yerinden kesilmiş ve yeterince kurutulmuş ağaçlar doğru tekniklerle çatkısı yapılır ki bu doğru teknikler eserin uzun süreli kalmasını sağlar hatta işlerken bile dönmesini engeller. Eserin iskeleti bitirilecek şekle uygun halde tutkallanmadan ayarlanıp, üzeri işlendikten sonra yapıştırılabir. Bunun amacı rahat işlenebilirliği sağlamaktır. İşlenecek desenler önceden 1/1 çizilmiş olmalı ve daha sonra iskeletin üzerine aktarılmalıdır. Daha sonra desenlere göre sedefi, bağası, fildişi, filetosu boulu vs. kesilip yerlerini yapıştırıldıktan sonra kuruma süreleri dikkate alınarak üstleri perdahlanıp, tesviyelenip cilalanır.

https://www.ismekkurs.com/sedef-kakma

 

Seo4Smf 2.0 © SmfMod.Com | Smf Destek