Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/tsstfrm/public_html/Sources/Load.php on line 2074

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/tsstfrm/public_html/Sources/Load.php on line 2074

Notice: Undefined index: googletagged in /home/tsstfrm/public_html/Sources/GoogleTagged-Integrate.php on line 35
Meme Apsesi Nasıl Anlaşılır? Op. Dr. Seher Şirin

Gönderen Konu: Meme Apsesi Nasıl Anlaşılır? Op. Dr. Seher Şirin  (Okunma sayısı 1958 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Avon

  • ÜST YÖNETİCİ
  • *
  • İleti: 636
Meme Apsesi Nasıl Anlaşılır? Op. Dr. Seher Şirin
« : Kasım 14, 2015, 02:29:52 ÖS »
 Meme apsesi ergenlikten sonra görülür,18 – 50 yaş arasındaki kadınlarda sıkça görülen hastalıklardandır. Sıklıkla emzirmeye bağlı olarak meydana gelir. Emzirme dönemi dışında da memede apse olabilir. Genellikle hasta teşhisi kendi eder.

MEME APSESİ BELİRTİLERİ
-İltihaplarda deri üzerinde kızarıklık
-Ağrı
-Sıcaklık artması
-Vücutta ateş
-Dokunmakla  hassasiyet
-Memede sert ağrılı şişlik
-Apse biriktiyse yumuşama.

MEME APSESİ KAŞ TÜRLÜ OLUR ;
Süt apsesi : (emzirme döneminde görülür);Bu iltihaplar meme başı çatlakları ve süt birikmeleri sonucunda meme ucundaki yaralardan içeri süt kanalları boyunca genellikle cilde ait bakterilerin bulaşması sonucunda oluşur. Bu tür apseler ve iltihaplar genellikle meme ucuna uzak bölgelerdedir. En sık doğumdan 5 ile 10 hafta sonra görülür. İlk doğumlarda daha sıktır. Belirtiler ilk çıktığında antibiyotik tedavisi verilir. Sıcak kompres uygulayarak memedeki süt iyice sağılarak ya da pompa ile boşaltılır. Sağma dışındaki dönemde soğuk uygulaması yapılır. Bu dönemde bebeğe zararlı antibiyotik kullanılmıyorsa emzirmeye devam edilebilir. Süt kanallarının iyice boşalması sağlanmalıdır. Bu iltihaplar erken dönemde tedaviye başlanırsa apseye dönüşmeden iyileşmesi sağlanabilir. Bazen antibiyotiğe ve diğer tedavilere cevap vermez, apseye dönüşebilir. Apse cilde yakınsa kolay tespit edilir, derinde ise ultrasonla iltihabın birikip birikmediği anlaşılır. Bu dönemde mutlaka iltihap cerrahi müdahale ile boşaltılmalıdır. Lokal anestezi ile yapılabilse de iltihabın çeşidine veya apsenin büyüklüğüne göre genel anestezi gerekebilir. Bu dönemde de genel anestezi almadıysa, bebeğe zararlı antibiyotik kullanılmıyorsa ve enfeksiyon çok ciddi değilse emzirmeye devam edilebilir. Sütteki bakteriler bebeğe zarar vermez. Emzirmeye bağlı apseler tedaviye iyi cevap verir. Cevap vermeyen durumlarda mutlaka memeden parça alınarak tetkik edilmelidir.

EMZİRMEYE DIŞI İLTİHAPLAR:
Emzirme dönemi dışındaki iltihaplar en sık meme ucu altında olmakla birlikte meme ucu çevresi veya meme ucuna uzak bölgelerde de olabilirler. Genellikle şeker hastalığı, romatizmal hastalıklar, kortizon kullanımı, şişmanlık, sigara kullanımı ve travma riski artıran faktörlerdir. %25-35 oranında ciltte delikler olarak iltihap akabilir (cilt fistülleri). Sigara içen genç kadınlarda meme ucu civarlarında görülür. İki memede de aynı anda görülebilir. Tedavide sigaranın bırakılması da gerekir. Meme başına uzak apseler daha ileri yaşlardaki kadınlarda görülür. Şeker hastalığı ve romatizma gibi hastalıklarla beraberdir.Emzirmeye bağlı olmayan iltihapların mutlaka parça alınarak kesin teşhis edilmesi gerekir. Çünkü bu iltihaplar kanserle sıklıkla karışır. Apselerin mutlaka boşaltılması gerekir.

ÖZEL İLTİHAPLAR (GRANÜLOMATÖZ MASTİTLER):

Tüberküloz, sarkoidoz, tifo, brucella (çiğ süt hastalığı), mantar gibi enfeksiyonlarda görülür. Bazı bu cins iltihaplarda hiçbir etken bulunamaz, tedaviye dirençlidir. Kanserle ayırıcı tanısı mutlaka gerekir. Memede sıklıkla deformasyona sebep olur.

ERKEKLERDE MEME İLTİHAPLARI:
Çok seyrektir. Meme başı çevresinde bulunur. HIV pozitif erkeklerde sıktır. Mutlaka patoloji ile kanserden ayrılması gerekir. Tedavi aynı şekilde yapılır.

MEME İLTİHABI GİBİ GÖRÜNEN KANSERLER:
Bir kısım kötü huylu tümörler meme apsesi olarak ortaya çıkar ve iltihap gibi devam ederler. Emzirme döneminde olmayan ve yaşlı kadınlarda ultrason gibi tetkiklerde apse görülemiyorsa, yaygın iltihap varsa iltihabi kanser akla gelmelidir. Bu çeşit iltihaplar antibiotiklere cevap vermezler. Tedaviye cevap vermeyen meme iltihaplarında zaman kaybetmeden patolojik inceleme yapılmalıdır.

MEME APSESİ TEDAVİ
Antibiotik başlanır.Antibiotiğin apse poşuna geçmediği bilinse de başka enfeksiyonlar eklenmemesi için gerekir. Süt veren annelerde bebeğe yan etkisi olan antibiotik verilmemelidir. Süt birikmesini engellemek için süt sağılarak boşaltılır yada bebek emzirilir.Bu dönemde bebeğin emzirmesinin sakıncası yoktur. Çok büyük apselerde  emzirilemiyorsa mutlaka sağılmalıdır.

Soğuk kompres uygulanarak şişlik azaltılır.Hasta soğuk uygulayınca rahatladığını ifade eder. Meme apsesi tedavisinin olmazsa olmazı apseyi boşaltmaktır. Memede apse tedavisi de mutlaka ameliyatla boşaltmaktır. Bölgesel uyuşturmayla cilt küçük bir kesi ile apse boşaltılır. Apse büyükse narkoz tercih edilir. Apse boşluğu iyileşinceye kadar kesinin kapanmaması için önlem alınmalıdır.

Emzirmeyen kadındaki apselerde mutlaka doku biyopsisi alınmalıdır. Bazen meme kanserleri apse ve iltihapla kendini gösterir. Burada teşhis için vakit kaybedilmemelidir.Enfeksiyon şeklinde belirti veren kanserler oldukça hızlı ilerler.

Romatizma benzeri bir iltihaptır. Kortizon kullanmak gerekir. Hasta doz ayarlaması,iltihabın gerilemesi ve yan etkiler açısından takipte olmalıdır. iltihap geriledikten sonra  kalan odak cerrahi olarak çıkarılır. Tekrar ihtimali vardır.

Özetle;
Memede ağrılı şişlik varsa mutlaka uzmanla görüşmelisiniz, utanıyorsanız kadın genel cerrahi uzmanı bulup göstermelisiniz, sıradan bir apse gibi değerlendirmemelisiniz.

Op. Dr. Seher Şirin
https://www.ideaklinik.com/kadinlarda-meme-apsesi.html
https://www.sehersirin.com/memede-apse/
« Son Düzenleme: Eylül 16, 2020, 01:20:28 ÖÖ Gönderen: YOLCU »

 

Seo4Smf 2.0 © SmfMod.Com | Smf Destek