Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/tsstfrm/public_html/Sources/Load.php on line 2074

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/tsstfrm/public_html/Sources/Load.php on line 2074

Notice: Undefined index: googletagged in /home/tsstfrm/public_html/Sources/GoogleTagged-Integrate.php on line 35
İstanbul'un Tatil Kenti Şile

Gönderen Konu: İstanbul'un Tatil Kenti Şile  (Okunma sayısı 3004 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı YOLCU

  • ÜST YÖNETİCİ
  • *
  • İleti: 6397
İstanbul'un Tatil Kenti Şile
« : Mayıs 01, 2015, 11:43:18 ÖÖ »
Şile, İstanbul’un kuzeyinde, bir yüzü Karadeniz’in fırtınalarına, bir yüzü ormanlara dönük yemyeşil bir yerleşim yeridir. İstanbul gibi devasa şehrin hemen yanı başında olağanüstü doğal ve kültürel değerlerini asırlardır bozmadan günümüze aktarmış büyüleyici bir ilçe olan Şile, Türkiye’nin kuzeybatısında, Kocaeli yarımadasının Karadeniz kıyısında yer alır.796 km2 alana sahip olan Şile, Çatalca ve Silivri’den sonra İstanbul’un üçüncü büyük ilçesidir. Şile İstanbul’un 39 ilçesinden biridir. Türkiye’nin kuzeybatısında, Marmara bölgesinin ise kuzeydoğusunda, Kocaeli yarım adasının Karadeniz kıyısında yer alır.29 derece 40 dk. doğu boylamı ile 41 derece 10 dk kuzey enlemi üzerindedir. 



İstanbul’a uzaklığı 55 km olan Şile, yaz aylarında şehre yakınlığı sayesinde insanların hafta sonlarını geçirmek için tercih ettiği bir yöredir. İstanbul-Şile arasında yapımı tamamlanan otoban, Şile’ye ulaşımı kolaylaştırırken artan ziyaretçi sayısı ve Şile’de kurulan üniversite kampüsü Şile’nin sosyal ve ekonomik hayatı üzerinde farklı etkiler yaratır. 

Şile, kilometrelerce uzunlukta doğal plajlardan, yumuşak tepelerden, akarsulardan ve ormanlardan oluşan ve doğal güzellikleri ile öne çıkan bir bölgedir. İlçenin büyük bir kısmı kestane, kayın, meşe, kızılağaç ve akçaağaç ormanları ile kaplıdır. Kaynakları ormanlık alanların içinde olan sayısız akarsular ve göller arasında verimli tarım havzaları bulunur. Doğal göllerin dışında Ömerli ve Darlık baraj gölleri, Kervansaray, Karamandere ve Oruçoğlu göletleri içme suyu ve sulama amaçlı kullanılır.

Şile’ye bağlı 57 köyün %80 ‘i orman köyü, geri kalanlar da sahile ve ovaya serpiştirilmiş tarım köyleridir. Ayrıca şile merkez mahallelerinin dışında, ilçenin ayrı bir cazibe merkezi de Ağva’dır. İki dere arasında kalan bu balıkçı koyu, ilçenin en eski yerleşim yerlerinden biri olup, butik otelleri ile bir turizm cennetidir. Yeşilvadi, Ulupelit, Üvezli, Değirmençayırı, Karamandere, Ovacık, Karakiraz, Hacıllı, Darlık gibi orman köyleri daha çok ilçenin iç kısımlarında, nehir kenarlarına kuruludur. Kabakoz, İmrenli, Akçakese, Bozgoca, Kurfallı, Karacaköy, Ahmetli, Kadıköy, Yeniköy gibi tarım köyleri de verimli ovalara kurulmuştur.

İlçede ana yeryüzü şekillerini platolar ve ovalar oluşturur. Şile platosu alçak fakat Karadeniz’e dökülen akarsularla derince yarıldığı için arazi oldukça arızalıdır. İlçenin %52’sini 100-200 m. yükseltiler oluşturur. Ortalama yükseklik 126 m’dir. Yükseltiler Karadeniz’den güneye, iç kesimlere doğru kademeli olarak yükselir. 400 m. nadiren geçilir. En yüksek yer Gebze sınırındaki 480 m’ye ulaşan ovalarıdır. Bunlar Şile, Kabakoz, Ağva ovalarıdır. Plaj kumlu alçak alanlarda yine deniz seviyesindeki düz morfolojik birimlerdendir.60 km’lik Şile kıyılarının yaklaşık 20 km’sini böyle plajlı alçak kıyılar, 40 km’sini ise falezli yüksek kıyılar oluşturur.
 
Yeşilçay, Göksu, Kabakoz ve Şile dereleri ilçenin önemli akarsularıdır. Doğal göl yoktur. Yapay göller içinde Darlık baraj gölü ile bir bölümü olmak üzere Ömerli baraj gölü önemlidir. Sulama amaçlı yapılmış Oruçoğlu, Kervansaray, Karamandere göletleri de küçük boyutlu diğer yapay gölleri oluşturur.
 
Şile Türkiye deprem haritasına göre dörtlü tonlamada 2.derecedeprem bölgesi içinde kalır. İlçede günümüze dek tamamen yıkıcı bir depreme rastlanmamıştır.
 
İlçede ekonomik yönden önemli silis kumu, kil çeşitleri, puzolan madenleri çıkarılır. Yapı taşı olarak kireç taşları kullanılır.

Şile iç kısımlardaki güzellikleriyle doğayı seven ziyaretçilerine görsel bir şölen sunarken, ince kumlu uzun sahili de, doğal bir plaj olarak yazın kalabalık insan topluluklarını ağırlar.
 

Şile kıvrımlı koylardan oluşan 60 kilometrelik bir sahil şeridine sahiptir. Şile’nin deniz mevsimi Haziran ve Eylül ayları arasında, Karadeniz’in sakin olduğu dönemlerdir.

Turistler genelde Şile merkezde yer alan büyük Plaj ve İskele Yeri Plajını terdcih ederler. Daha sakin koylarda denize girmek isteyenler Pot Deresi’nin Karadeniz ile birleştiği noktadan sonra başlayan küçük koyları, Ağlayan Kaya, Kumbaba, Ayazma, İmrenli, Sahilköy, Ağva ve Kurfallıyı ziyaret ederler.

Şile iklimi Karadeniz ile Akdeniz iklimleri arasında geçiş iklimi özelliği gösterir. Yıllık ortalama sıcaklık 13.6 derecedir. Sıcaklık değerleri Ocak ve Şubat aylarında düşük, Temmuz ve Ağustos aylarında yüksektir.
 
Yıllık ortalama yağış 749 mm. Olup yağışlı günler 125-150 gün arasındadır. Yağışlar sonbahar ve kışın çok, yaz aylarında ise azdır. Karla örtülü günler sayısı sahil kesiminde 1-10 gün arasında, iç kesimlerde 10-20 gün arasındadır.

« Son Düzenleme: Mayıs 25, 2022, 11:24:27 ÖÖ Gönderen: YOLCU »

 

Seo4Smf 2.0 © SmfMod.Com | Smf Destek