KİRAZ
Aspirin yerine kiraz
Kirazyemek ağrıların dindirilmesinde aspirinden çok daha etkili oluyor.Michigan eyaletinde yaşayanlar, bu yörede çok yetiştiğinden, bol bolkiraz yiyorlar. Kimileri bu meyvenin gut ve mafsal iltihabındankaynaklanan ağrılara birebir olduğunu ileri sürüyor.
MichiganEyalet Üniversitesi'nden Muraleedharan Nair kirazda bulunan ve''antosiyanin'' olarak bilinen kırmızı renkteki kimyasalların bu etkiyiyaratabileceğine dikkat çekiyor.
Nair ve ekibi geneldeuygulanana deneylerden yararlanarak söz konusu belişimlerin aspirin veibuprofen gibi ağrı kesicilerde bulunan enzimleri içerip içermediğiniaraştırdı. Ardından kimyasalların serbest radikallerin zararlıetkilerini yok edici özelliklerini inceleyerek bunları vitaminlerlekarşılaştırdı. Sonuçta, 20 kirazda 12-25 miligram arasında antosiyaninbulunduğu ve bu maddenin ağrı kesici etkisinin aspirinden on kat dahafazla olduğu görüldü. Kirazda bulunan antosiyanin maddesinin E ve Cavitaminlerine benzer antioksidan etkiler yarattığına da tanık olundu.Nair'e göre, günde 20 kiraz yemek bir aspirin almakla özdeş etkiyaratıyor. Nair kirazdaki antosiyaninin tablete dönüştürülmesineçalışıyor.