Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/tsstfrm/public_html/Sources/Load.php on line 2074

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/tsstfrm/public_html/Sources/Load.php on line 2074

Notice: Undefined index: googletagged in /home/tsstfrm/public_html/Sources/GoogleTagged-Integrate.php on line 35
Merzifon Yöresine Ait Yemekler

Gönderen Konu: Merzifon Yöresine Ait Yemekler  (Okunma sayısı 22684 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Kelebekler Diyarı

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 5131
  • ...
Merzifon Yöresine Ait Yemekler
« : Temmuz 06, 2008, 01:15:05 ÖÖ »
   
KEŞKEK:
Pişirilmiş topraktan yapılan, iki kulplu, hafif yayvan çömleğin İçerisine kabukları  soyulmuş, keşkeklik tabir edilen ( bütün yarma ) buğday taneleri, nohut ile beraber ördek eti, kurutulmuş kemikli et veya kemikli dana eti, yağ ve tuz konur.Çömlek su ile doldurularak fırına verilir. Genelde mahalle fırınlarında sabaha kadar pişen çömlek çıkarılarak, eve getirilip içindekiler kemikler alınıp, büyük bir tahta kepçe ile buğday taneleri ve et parçaları birlikte iyice karıştırılıp ezilir.

 Bu işleme özeme denir. Özenen keşkek, tabaklara servis yapıldıktan sonra, üzerine tereyağlı, salçalı biberli kızarmış yağ dökülerek yenilir.

BAKLALI  DOLMA:
Kara Bakla bir gün önceden ıslanır. Yumuşayıp şişen baklanın Kabukları soyularak, yarma(kırılmış buğday) soğan, maydanoz, dorak (dereotu), salça Kırmızı ve karabiber, tuz ile karıştırılır. Bir miktar su ilave edilir. Salamura edilmiş bağ Yaprakları yıkanarak temizlenir. Bu hazırlanan bakla içine kıyma veya küçük oluşan et de ilave edilerek bağ yaprakları içerisine kare biçiminde doldurulup,bohça şeklinde Yaprak sarılır.

Kıyması daha önceden pişirilmişse dolma çiğ de yenile bilir. Çiğ yenirken  dolmalar hazırlanan tiride batırıldığında buna banma da denir.Pişirilecek kazanın tabanına birkaç sıra bağ yaprağı serilir. Bunun üzerine varsa kızarmış  etli kemik konarak üstüne de sarılmış dolmalar dizilerek pişmeye bırakılır. Pişeceğine yakın üzerine yağda eritilmiş ve biraz su ilave edilmiş salça ile tirit ilave edilir.

SAÇ ÜSTÜ:
Saç üstü yapmak için önceden, haşhaş tohumları kavrularak, taş dibeklerde yağı çıkana kadar iyice dövülür. Elenen un tahta hamur teknelerinde ılık su ile yoğrularak mayalanması için üstü örtülür. Hamur tekneden küçük yumaklar halinde alınarak, hamur tahtası üzerinde oklavalarla açılır. Açılan hamurun üzerine dövülmüş haşhaş ve yağ sürülür. Açılan hamur üç-dört santimetre genişliğinde bantlar halinde kesilerek birkaç tanesi üst üste konarak yuvarlanıp yumak yapılır.

Bu yumaklar tekrar oklava ile açılarak kızgın haldeki altı küllenmiş ekmek saçının üzerine oklava ile bırakılır.  Bir yüzü pişince, çevrilerek öbür yüzü pişirilir.  Pişirildikten sonra üstü tereyağı ile yağlanarak yenir.  İçerisine haşhaşla beraber dövülmüş ceviz de konulduğu olur. Hamuru kalın ve küçük ekmek biçiminde veya parmak tabir edilen bükerek oluşturulan uzun parmaklar halinde yapılarak, mahalle fırınlarında pişirilmişine de haşhaşlı çörek adı verilir.

YANUÇ:
Hamur normal katılıkta hazırlanır, yumurta büyüklüğünde hamur yumakları koparılarak, ekmek tahtası üzerinde yufka gibi incecik açılır. Yufkanın yarısına daha önceden hazırlanan iç malzemesi (kıymalı soğan kavurması- maydanozlu çökelek-kıymalı ıspanak kavurması ) konarak yarım daire şeklinde katlanır.Dairenin kenarları parmaklarla bastırılarak kapatılır ocaklarda altı küllü kızgın saçlarda pişirilerek yağlanıp yenir.

CIZLAK:
Hamur bulamaç halde yuğurularak, kaşıktan akabilecek hale getirilir. Kızgın  saçın üzeri yapışmaması için, iç yağı ile yağlanıp, hamur büyük tahta kaşık veya kepçe ile sacın üzerine daire şeklinde akıtılır. Bir yüzü pişince alınarak tereyağı ile yağlanıp, genellikle de pekmeze bandırılarak yenir.
ÇATALÇORBA:

Kullanılan Malzemeleri: 1,5 Çay bardağı yeşil mercimek, 2 çay bardağı yarma, 7 su bardağı su, ad. orta boy soğan, 100 gr kıyma, 2 yemek kaşığı margarin, biraz tuz, pul, biber, nane.
Yapılışı : Mercimek ve yarma önceden pişirilir. Bir tencerede yağ, soğan, kıyma kavrulur. Üzerine nane ve pul biber serpilir. Mercimek ve yarma katılıp 5 dk. kaynatıldıktan sonra ocaktan indirilir.Sıcak servis yapılır.

TARHANAÇORBASI:
Kullanılan Malzemeleri : 500gr köy tarhanası , 1 su bardağı nohut , 1 çorba kaşığı tereyağı , 1 çorba kaşığı,nane,1litre,etsuyu. Yapılışı :  Akşamdan tarhana ile nohut akşamdan ıslatılır. Tencere veya düdüklüye tarhana, nohut , et suyu , tuz konularak hafif ateşte pişirilir. Üzerine yağ ve nane yapılır.


YARMAÇORBASI:
Kullanılan Malzemeleri : 1 Su bardağı yarma , biraz nohut , fasulye , süzme yoğurt.
Yapılışı : Yarma , nohut , fasulye akşamdan ıslatılır. Daha sonra yumuşayana kadar pişirilir. Tuz atılır, süzme yoğurt ezilerek çorbaya katılır.

PITPIT:
Hamur yumurta büyüklüğünde koparılarak, tahta üzerinde elde açılır. Küçük yuvarlak el tahtası üzerinde çevrilerek daire şekli verilir. Bombeli kızgın saç üzerinde pişirilir.  Yağ veya yağlanmadan yenebilir.
« Son Düzenleme: Eylül 16, 2009, 02:10:37 ÖS Gönderen: elifsu »

Çevrimdışı YOLCU

  • ÜST YÖNETİCİ
  • *
  • İleti: 6397
merzifon yöresine ait yemekler
« Yanıtla #1 : Temmuz 06, 2008, 01:17:26 ÖÖ »
işte memleket sevdalısı böyle olur helal olsun

ALLAH razı olsun kültürümüz tanınmalı

Çevrimdışı Kelebekler Diyarı

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 5131
  • ...
merzifon yöresine ait yemekler
« Yanıtla #2 : Temmuz 06, 2008, 01:18:19 ÖÖ »
teşekkürederim saolasın :)

Çevrimdışı İsra

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 983
Merzifon yöresine ait yemekler
« Yanıtla #3 : Eylül 12, 2008, 02:38:47 ÖS »
nerden girdim buraya ben :) teşekkürler...

Çevrimdışı Kelebekler Diyarı

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 5131
  • ...
Merzifon yöresine ait yemekler
« Yanıtla #4 : Ekim 08, 2008, 08:58:35 ÖS »
ilginize teşekkür ettim arkadaşlar saolun...

 

Seo4Smf 2.0 © SmfMod.Com | Smf Destek