Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/tsstfrm/public_html/Sources/Load.php on line 2074

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/tsstfrm/public_html/Sources/Load.php on line 2074

Notice: Undefined index: googletagged in /home/tsstfrm/public_html/Sources/GoogleTagged-Integrate.php on line 35
Kuran-ı Kerim'de Mübarek Kelimesi

Gönderen Konu: Kuran-ı Kerim'de Mübarek Kelimesi  (Okunma sayısı 2444 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı hafız-kız

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 733
  • Sükût gerekliydi,sus/tum. Sadece izliyorum..
Kuran-ı Kerim'de Mübarek Kelimesi
« : Temmuz 02, 2008, 07:48:24 ÖS »
Kur’ân-i Kerîm’e “Mübârek” ismi verilmistir: Bir kimse Kur’ân-i Kerîm’i okusa ve onunla amel etse o kimse hidâyeti, dogru yolu bulur. Ve bu sayede Cehennem atesinden kurtulur. Ayni zamanda bu hidâyet o kimsenin ana, baba ve çocuklarina tesir eder, faydali olur.

Hak Teâlâ suya da “Mübârek” ismini vermistir: Allahü Teâlâ meâlen:“Mübârek suyu da biz semâdan indirdik, yagdirdik”(Sûre-i Kâf, âyet: 9)buyurmustur.Bütün canlilarin hayati, yasamasi hep suyun bereketindendir. Bunun böyle oldugu:“Bütün her seyin yasamasini su ile kâim kildik. Inanmiyorlar mi?(Sûre-i Enbiyâ, 30) âyet-i kerîmesi ile açiklamistir. Bazilari “Suda on letâif vardir: Rikkat, liynet, kuvvet, letâfet, safâvet, hareket, rutûbet, bürûdet, tevâzu ve hayat’tir” demislerdir. Hak Teâlâ Hazretleri zeytine de mübârek demistir (Sûre-i Nûr, âyet 35):

Âdem Aleyhisselâm cennetten yeryüzüne indirildigi zaman ilk yedigi gida zeytin agacinin meyvesidir.

Secere-i mübârekeye çesitli mânâlar verilmistir. Bâzilari secere-i mübârekeden murad Ibrâhim Aleyhisselâm’dir. Bâzilari Kur’ân-i Azîmüssân’dir. BâzilariNefs-i Mutmainne’dir ki, mü’minin emri ilâhîye sarilarak yasaklardan kaçinmasidir; mukadderât-i Ilâhiye’ye teslim olmasidir. Hakk’in hükmüne ve ezelde yazdigina râzi olmaktir, demislerdir.

Hazret-i Îsâ (a.s.)’ya mübârek denmesi: Allahü Teâlâ bu husûsu,“nerede olursam olayim Allah beni mübârek kildi” (Sûre-i Meryem) meâlindeki âyet-i kerîmesi ile beyân etmistir. Îsâ Aleyhisselâm’in kerâmetleri mübârekligindendir. Îsâ Aleyhisselâm’in anadan dogma körleri gördürmesi ve abras hastaligina tutulanlari iyi etmesi, ölüleri diriltmesi hep onun duâlarinin netîcesi ile meydana gelen bereketlerdendir.

Ka‘be-i Muazzama’ya mübârek denmesi: Bu husus Kur’ân-i Kerîm’de, Âl-i Imrân sûresinin 96. âyetinde bildirilmistir. Bir kimse Beyt-i Serîfe mü’min ve tevbekâr olarak girse Allahü Teâlâ tevbesini kabûl eder, günahlarini bagislar. Bâzilari da “Bir kimse Beyt-i Serîfe girdiginden îtibâren çikincaya kadar eziyet olunmaz.Mescide hürmet Ka‘be-i Muazzama’ya hürmettir. Ka‘be-i Muazzama ise yeryüzü sakinleri için kibledir.”

Berâat gecesine mübârek denmesi: Beraat gecesine mübârek gece denmistir. Çünkü o gecede yeryüzüne ve müslümanlar üzerine rahmet, bereket, hayir, af ve magfiret iner
« Son Düzenleme: Eylül 08, 2008, 08:27:12 ÖS Gönderen: malatyali »

 

Seo4Smf 2.0 © SmfMod.Com | Smf Destek