11 ayın sultanı Ramazan ayının gelmesi ile oruç tutanların sağlıklarını koruyabilmesi için yemek yeme düzenlerine çok dikkat etmeleri gerekiyor. Dini islam olan tüm müslüman ülkelerde ramazan için hazırlıklar tamamlandı. Ramazan pidesi, güllaç, hurma gibi Ramazan ayına özel yemekler, tatlıcılarda ve fırınlarda oluşacak kuyruklar ve sabırsız bir bekleyiş bizleri bekliyor.
Sizler için iftarda ve sahurda sağlıklı nasıl beslenmeli, ne yemeli, nelere dikkat etmeli, bunlar üzerinden kısa ve net bilgiler paylaşacağız.
Sağlıklı Sahur ve İftar Menüleri;
Sahur için sağlıklı örnek menü
■2 dilim çavdar veya tam buğday ekmeği veya 2 avuç içi büyüklüğü pide
■1 dilim diyet beya peynir veya yumurta
■domates-salatalık-maydanoz-biber-yeşil salata
■kuru kayısı veya 1 porsiyon taze meyve
■1 kepçe mercimek veya sebze çorbası veya
■küçük tabak sebze yemeği
■2 -3 bardak su
■1 su bardağı kadar haşlanmış makarna peynir veya yoğurtla yenilebilir.
İftar için sağlıklı örnek menü
■Bol su
■1 hurma
■2 kuru kayısı
■2 -3 zeytin veya
■2-3 parça ceviz
■1 dilim az tuzlu peynir
■1 kase çorba
■1/5 kadar pide
■eytinyağlı salata
■1 tabak et veya tavuklu sebze yemeği veya sebze garnitürlü balık- tavuk veya kuru baklagil yemeği
■2 dilim ekmek veya 4 kaşık pilav- makarna
(eğer yemekten sonra tatlı yenilecekse pilav -makarna tüketilmemesi daha iyi olur.)
Ara Öğün: (Saat 21.00 -22.00 arası)
■1 bardak süt veya yoğurt
■2 porsiyon meyve
■Bol su
■Haftada 2 kez ara öğün yerine sütlü tatlı yenilebilir.
alıntı