Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/tsstfrm/public_html/Sources/Load.php on line 2074

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/tsstfrm/public_html/Sources/Load.php on line 2074

Notice: Undefined index: googletagged in /home/tsstfrm/public_html/Sources/GoogleTagged-Integrate.php on line 35
Her Doğru Her Yerde Söylenmeli mi?

Gönderen Konu: Her Doğru Her Yerde Söylenmeli mi?  (Okunma sayısı 3903 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı musalli

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 4058
Her Doğru Her Yerde Söylenmeli mi?
« : Ağustos 07, 2008, 05:46:12 ÖS »
Okuyucum dışarıdan seyrettiği bir tartışmada, bir tarafın hiddet ve şiddetine bakınca bana bir zarar verebilirler diyerek kanaatini söylemekten çekinmiş, sonra da yanlış mı yaptım acaba, muhtemel zararı göze alarak bildiğim doğruyu söylemeli miydim, diye tereddüde düşüp bize sormuş.

- Gelmesi muhtemel zararları göze alarak bildiğim doğruyu mutlaka söylemeli miydim, demiş.

Bu konuda bir hadis bize şöyle bir ölçü veriyor:

- Ya hayır söyle, ya da sükût eyle! Yani söyleyeceğin doğru hayra vesile olacaksa durma hemen doğruyu söyle. Şayet hayra sebep olmayacak da zarar görmene vesile teşkil edecekse sükût eyle, bir şerre ve zarara sebep olma.

Konuya baştan böyle bakmak, böyle düşünmek de mümkündür.

Doğruyu söylemede ısrar konusunda şöyle bir misal de nakledilir irşat kitaplarında.

Adamın biri: "Nerede olursa olsun ben gördüğüm doğruyu mutlaka söylerim, asla geri kalmam." diye iddiada bulunuyormuş. Kendisini ikaz etmişler:

- Her doğru her yerde söylenmez. Tepkiye sebep olacak doğru bazen eğri sonuçlara sebep olur, demişler. Ama dinlemiyormuş: "Ben sözümü dudaktan, gözümü de budaktan esirgemem, doğruyu gördüm mü hemen yapıştırırım." diye diretiyormuş.

Bir gün bir adamın şahide ihtiyacı olmuş, hep doğruyu söylerim diyen adamı mahkemeye götürüp kadı efendinin karşısına dikmiş. Bizim doğrucu bakmış ki, kadı efendinin bir gözünde sargı var, gözünün biri görmüyor tek gözle bakıyor kendisine;

- Selamün Aleykum kör kadı, deyip oturmuş. Kadı da kızıp, 'Atın şu münasebetsizi içeriye!' diyerek hapsi boylatmış. Hapishanede çevresini saran mahkûmlar ısrar etmişler,

- 'Hangi suçtan dolayı hapse atıldın?' diye. O da omuzlarını silkerek cevap veriyormuş:

- 'Ben suç falan işlemedim, sadece doğruyu söyledim, Selamün Aleyküm kör kadı, dedim, o da beni hapse attı.' Mahkumlar gülüşmüşler:

"Efendi, demişler, her doğruyu her yerde söylemek doğru değildir. İşte böyle münasip olmayan yerde söyleyeceğin bir doğru, münasip olan yerlerde söyleyeceğin birçok doğrulara da mani olur, şahitlik bile yapamaz hale gelirsin! Keşke o gereksiz doğruyu söylemesen de şahitliğini yapsan, bir haksızlığı önleseydin." temennisinde bulunmuşlar.

Bundan dolayı, "her doğruyu her yerde söylemek doğru değildir!" diyen âlimlerimiz olmuştur.

İmam-ı Birgivi Tarikat Tekmile'sinde:

- Sana zarar verecek kişiyle karşılaşırsan zararından korunacak şekilde muhatap olman haram değil, belki müstehaptır, diyerek 'İnsanları idare ile emir olundum' hadisini hatırlatıyor.

Hafız-ı Şirazi'nin meşhur sözünü de burada nakleden Birgivi şöyle diyor:

- Akıllı insan dostlarına ikram edip, düşmanlarını da idare edendir!

Şu olayı da misal olarak zikretmektedir.

- Efendimiz'in (sas) kapısına gelen bir kişi içeriye girmek için izin istemişti de, gelenin kim olduğunu sorunca, falan aşiretin adamıdır, denmiş: - O şerli kimsedir buyursun gelsin! diyerek, güler yüzle karşılamıştı. Çıkıp gittikten sonra sormuşlardı:

- Hem aşiretin şerli adamıdır buyurdunuz, hem de güler yüzle muhatap oldunuz? Buyurmuştu ki:

- İnsanların şerlisi, şerrinden korunmak için idare edilmelidir!

Demek ki, size zarar vereceğini düşündüğünüz kimselerle iyi münasebet içinde muhatap olup düşmanlık meydana getirecek sözlerden kaçınmakta isabet vardır. Bu ikiyüzlülük de değildir. İlle de iyi münasebeti yok edecek sözler söyleyerek arayı açmak gerekmez.

İmam-ı Birgivi Hazretleri burada, "Acı da olsa hakkı söyle" hadisini izah ederken diyor ki:

- Şayet sana ve başkasına bir zarar gelmeyecekse hakkı söyle! Ama şiddetli bir zarar gelecekse susup idare etmek günah değil, belki bazı yerlerde müstehap bile olabilir.

Birgivi Hazretleri, gelecek zararı anlatırken de misal vermekte ve görevinden seni uzaklaştırmak yahut da bulunduğun beldeden istemediğin bir beldeye sürmek gibi zararlara sebep olacak doğrulardan kaçınmak da caizdir, demektedir.

Ama bir zarar gelmeyecekse, sen sadece herkes beni sevsin, diye doğruyu söylemekten çekiniyorsan bu idare değil, müdahanedir. Günahtan başka bir şey değildir. Zaten bir insanı herkesin sevmesi de hayra alamet değildir. Çünkü insanın mutlaka çekemeyenleri, beğenmeyenleri, takdir etmeyenleri olacaktır.

Bir adamı bütün insanlar methediyor, kimse aleyhinde olmuyorsa bilin ki o insan bir müdahanecidir, gelen ağam giden paşam zihniyetinde biri olmalı ki, herkese kırmızı boncuk dağıtıp kendinden memnun etmeye yönelmiş. İnanmış insan böylesine bir müdahaneciliğe giremez. Büyük zarar gelmedikçe hakkı söylemekten geri durmaz.

Sözün özü: Ya hayır söyle, yahut da sükut eyle!


AHMED ŞAHİN
Zaman
30 Temmuz 2008, Çarşamba
« Son Düzenleme: Temmuz 16, 2009, 11:13:52 ÖS Gönderen: Bilge »

Çevrimdışı EZEL-İ NUR

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 849
  • Sükut-u hayal oldu koca bir ömür bir nefsin elinde
Her doğru her yerde söylenmeli mi?
« Yanıtla #1 : Ağustos 07, 2008, 07:08:59 ÖS »
RABBİM razı olsun ablacım sonuna kadar haklısın....!!!

Çevrimdışı musalli

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 4058
Her doğru her yerde söylenmeli mi?
« Yanıtla #2 : Ağustos 07, 2008, 07:10:45 ÖS »
evet guzel yazmis Ahmet sahin ALLAH razi olsun
amiin senden Rabbim razi olsun

Çevrimdışı husrev_06

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 313
  • Cinsiyet: Bay
Her doğru her yerde söylenmeli mi?
« Yanıtla #3 : Ağustos 07, 2008, 07:59:30 ÖS »

 "- Selamün Aleykum kör kadı, deyip oturmuş. Kadı da kızıp, 'Atın şu münasebetsizi içeriye!' diyerek hapsi boylatmış."...  :) hakikaten çok latif ve manidar bir misal , teşekkürler....
 
 Üstad hazretlerininde bu meyanda bir sözü var, "her söylediğin hak olsun ama her hakkın söylemeye senin hakkın yok" diyor.
 Uçurumun kenarında duran bir insana,dur sakın adım atma sen düşeceksin diye aniden yaklaşırsak o insan düşmeyeceksede bizim yanlış ve fevri tavrımız o insanı uçuruma sürükleyebilir.
  Yani uslup çok önemli, bazen yersiz ve zemini oluşturulmadan söylenmiş bir söz, bir hakikat haddi zatında bir merhem hassiyeti taşırken, yanlış zaman ve usulsuz bir uslupla söylendiğinde zehir hükmüne geçebilir....
 
  Eskiler söyle derlermiş "vusulsuzlüğümüz usulsüzlüğümüzdendir"......

Çevrimdışı İsra

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 983
Her doğru her yerde söylenmeli mi?
« Yanıtla #4 : Ağustos 07, 2008, 08:02:50 ÖS »
bu yazı bana şu konuyu hatırlattı DER!N kardeşimizin açtığı bir konu vardı karşımızdaki tanıdığımız biri olmasa bile uyramalımıyızdı sanırım öyle hatırlıyorum ... konu için Allah razı olsun ...

Çevrimdışı musalli

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 4058
Her doğru her yerde söylenmeli mi?
« Yanıtla #5 : Ağustos 07, 2008, 08:07:10 ÖS »
her söylediğin hak olsun ama her hakkın söylemeye senin hakkın yok ustadin sozu ne bir eksik ne bir fazla olarak konuyu tamamlayici olmus.tesekkur ederim

evet esra kardesim benimde aklima derinin actigi konu geldi okuyunca .

AMIIN.ALLAH senden de razi olsun

 

Seo4Smf 2.0 © SmfMod.Com | Smf Destek