Hemen hemen herkesin çocukluğunda pekmeze dair bir anı vardır Çocuklara genellikle zorla yedirilen birşeydir pekmez Çocuklukta yaşanan kötü tecrübelere dayanarak, ileriki yaşlarda da nedense pek dahil edilmez sofralara, beslenme programlarına Oysa, içeriği ve sağlığımıza faydaları düşünüldüğünde hayatımızdan hiç de uzak tutmamamız gereken bir gıdadır pekmez Özellikle de üzüm pekmeziYapılan araştırmalar şehir merkezlerinde yaşayanların %60�ının hiç pekmez tüketmediğini ortaya koyuyor Oysa iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağı olan pekmez her zaman, özellikle de kış aylarında bolca tüketilmeli İşte, pekmezin faydaları ve özellikleri:
* 100 gram pekmez; kalori olarak 575 gram süte, 150 gram ekmeğe, 195 gram ete eşdeğerdir
* Günlük kalsiyum, demir, potasyum, çinko, fosfor ve magnezyum gereksiniminin büyük bir kısmını karşılar
* Hamile ve emziklilerin, tüberküloz hastalarının, iyileşme dönemindeki kişilerin diyetinde yer alması tavsiye edilir
* Enerji verici ve soğuktan koruyucu özelliği vardır
* Kemik gelişimini destekler, kansızlığı, halsizliği, zayıflığı ve ishali tedavi eder
* İçerdiği şekerin % 80i glikoz halindedir Bu yüzden bebeklerin ve çocukların beslenmesinde çok önemli bir role sahiptir
* İçerdiği glikoz ve fruktoz sindirim sisteminde parçalanmaya ihtiyaç duymaksızın basit difüzyon ile kana geçebilmektedir Böylece vücut kısa bir sürede enerji kazanmaktadır
* Kana geçmesi çok kolay ve beynin tek enerji kaynağı olan glikoz, pekmezde yeterince bulunmaktadır
Bu değerli gıda maddesi, hele ki gelişme dönemindeki çocuklarımızın daha sağlıklı beslenmesine bu kadar faydası varken, göz ardı edilmemelidir Dengesiz beslenmenin bir hayat tarzı olarak günden güne arttığı büyük kentlerde, sadece çocuklar değil, yetişkinler de öğünlerine pekmezi eklemeyi düşünebilirler..