Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/tsstfrm/public_html/Sources/Load.php on line 2074

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/tsstfrm/public_html/Sources/Load.php on line 2074

Notice: Undefined index: googletagged in /home/tsstfrm/public_html/Sources/GoogleTagged-Integrate.php on line 35
Bilgisayar Destekli Tasarım Teknikeri

Gönderen Konu: Bilgisayar Destekli Tasarım Teknikeri  (Okunma sayısı 2328 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Kelebekler Diyarı

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 5131
  • ...
Bilgisayar Destekli Tasarım Teknikeri
« : Ekim 07, 2009, 12:02:04 ÖS »
BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM TEKNİKERİ
 
TANIM

Fabrika ve işletmelerin araştırma ve geliştirme birimlerinde mühendisin gözetimi altında ile bilgisayarla model tasarımı ve çizimi yapan kişidir.
 
GÖREVLER
 
-    Yeni projeler geliştirmek için mühendis gözetiminde tasarım yapar,
-    Tasarımın bilgisayar ortamında çizimini yapar,
-    Sistem tasarımı yapılmış projeleri programlar,
-    Projeleri yapılmış programları test eder,
-    Tasarlanan ve projelendirilen programlarda istenen veya günün değişen şartlarına göre gerekli düzenlemeleri yapar,
-    Düzeltilmiş tasarımların kullanım kitapçıklarını ve akış diyagramlarının hazırlar.
 
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
 
-    Bilgisayar,
-    Disket ve CD’ler,
-    Hesap makinesi,
-    Bilgisayar yazılım ve çizim malzemeleri,
-    Büro malzemeleri.
 
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
 
Bilgisayar destekli tasarım teknikeri olmak isteyenlerin,
-    Matematik ve fiziğe ilgili ve bu alanlarda başarılı,
-    Uzay ilişkilerini görebilme,
-    Şekilleri tasarlayıp çizebilme yeteneklerine sahip,
-    Dikkatli ve sorumlu,
-    Yaratıcı
kimseler olmaları gerekmektedir.
 
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
 
Bilgisayar destekli tasarım teknikeri, büro ortamında ve genellikle kapalı yerlerde çalışır. Kişi çalışırken, birinci derecede nesneler ve makinelerle ilgilidir. Ayrıca meslektaşları ve diğer elemanlarla da iletişim halindedir.
 
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
 
Bilgisayar destekli tasarım teknikerleri hem kamu hem de özel sektörde iş bulma olanağına sahiptir. Ülkemizin kalkınma hamlesi içinde olması endüstri, sanayi, sanat vb. alanlara yönelmesi bilgisayar destekli tasarım mesleğinin gelişmesinde önemli bir etkendir. Bu meslekteki kişiler; genellikle tasarımcı olarak, mekanik, otomotiv, animasyon, reklam, grafik, web sayfa oluşturma, dekorasyon, ambalaj, cam ve seramik, sinema vb. konularda istihdam edilmektedir. Ayrıca kendi özel tasarım bürolarını kuran kişiler de oldukça fazladır.
 
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
 
Meslek eğitimi,  üniversitelere bağlı meslek yüksek okullarının “Bilgisayar Destekli Tasarım”  bölümünde verilmekte iken,  bu bölüm adının “Makine” olarak değişmesi nedeniyle,  “Bilgisayar Destekli Tasarım” adıyla  artık öğrenci alınmamaktadır. Bu nedenle Meslek Eğitimi bölümünde bulunan bilgiler “Bilgisayar Destekli Tasarım” bölümü eğitiminin verildiği zamandaki araştırılan bilgileri  kapsamaktadır.
 
MESLEK  EĞİTİMİNE GİRİŞ  KOŞULLARI
 
Bu alanda öğrenim görebilmek için lise veya dengi okul mezunu olmak ve Öğrenci Seçme Sınavında (ÖSS) yeterli Sayısal (SAY) türünde puan almak gerekmektedir.
 
Meslek liselerinin “Bilgi İşlem”, “Bilgisayar”, “Bilgisayar Yazılımı” bölümlerinden mezun olanlar, “Bilgisayar Destekli Tasarım” ön lisans programına başvurduklarında diğer alanlardan mezun olanlara göre daha yüksek bir ağırlıklı puan elde etmekte ve öncelikle yerleştirilmektedirler.
 
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
 
Mesleğin eğitim süresi 2 yıldır. Eğitim süresince öğrencilere; Bilgisayar Kullanımı, Teknik Resim, Bilgisayarda Tasarım, Çevre ve Ürün Tasarımı, Bilgisayar Teknolojileri, Endüstriyel Hesaplama Teknikleri, Mimari-Grafik Tasarımı, Pazarlama ve Üretim Yöntemleri, Katı Modelleme ve Yüzey Tasarımı, Bilgisayar Programlama ve Donanım, Teknoloji ve Sanat Tarihi, Tasarım Geometrisi konularında pratik ve teorik eğitim verilmektedir.
 
MESLEKTE İLERLEME
 
Kamu kurumlarında Tekniker olarak işe başlayanlar gerekli şartları taşıdıkları ve yapılacak sınavlarda başarılı oldukları taktirde yönetici pozisyonuna geçebilirler.
 
Özel sektörde çalışanlar ise tecrübe ve deneyimlerine göre reklam tasarımcısı, grafik tasarımcısı, web sayfa tasarımcısı, mekanik tasarımcı vb. adlar altında çalışabilmektedirler.
 
“Bilgisayar Destekli Tasarım” ön lisans programını başarı ile tamamlayanlar ÖSYM tarafından yapılan sınavda başarılı oldukları taktirde “Endüstri Ürünleri Tasarımı” ve “Tasarım ve Konstrüksiyon Öğretmenliği” lisans programlarından birine dikey geçiş yapabilirler.
BENZER  MESLEKLER: Endüstri ürünleri tasarımcısı, Grafiker, Reklamcı,
 
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
 
Eğitim süresince öğrenciler Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünün sağladığı kredi olanaklarından yararlanabilirler. Ayrıca yaz dönemi staj süresince işletmeler öğrencilere bir miktar ücret ödemektedirler. Bu ücret işletmelerin ücret politikasına göre değişmektedir.
 
Eğitim sonrası kazanç çalışılan kurumun statüsüne, çalışma süresine, üstlenilen sorumluluk derecesine göre değişmektedir.
 
Kamu sektöründe çalışanlar 657 Sayılı devlet Memurları Kanunu’na göre Teknik Hizmetler sınıfından, özel sektörde çalışanlar ise; çalışılan işyerinin büyüklüğü, kişinin bilgisi, tecrübesi, yeteneği, çalışma kapasitesi ve sektörün ücret düzeyine göre belirlenmektedir.
 
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
 
-    İlgili eğitim kurumları,
-    Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi.
-    Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri

 

Seo4Smf 2.0 © SmfMod.Com | Smf Destek