Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/tsstfrm/public_html/Sources/Load.php on line 2074

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/tsstfrm/public_html/Sources/Load.php on line 2074

Notice: Undefined index: googletagged in /home/tsstfrm/public_html/Sources/GoogleTagged-Integrate.php on line 35
Memleketim Malatya...

Gönderen Konu: Memleketim Malatya...  (Okunma sayısı 6308 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı EMİN

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 12
  • Cinsiyet: Bay
Memleketim Malatya...
« : Eylül 25, 2009, 05:54:01 ÖS »


Merkez



Kanalboyu









Kernek



Turgut Özal Tıp Merkezi


« Son Düzenleme: Eylül 25, 2009, 07:41:56 ÖS Gönderen: musalli »

Çevrimdışı EMİN

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 12
  • Cinsiyet: Bay
Memleketim Malatya...
« Yanıtla #1 : Eylül 25, 2009, 07:46:18 ÖS »


akcadag



battalgazi



darende



hekimhan



yazihan



arguvan
« Son Düzenleme: Eylül 25, 2009, 07:48:19 ÖS Gönderen: musalli »

Çevrimdışı EMİN

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 12
  • Cinsiyet: Bay
Memleketim Malatya...
« Yanıtla #2 : Eylül 25, 2009, 07:46:47 ÖS »
Malatya'nın adı Kültepe tabletlerinde « Melita » olarak, Hitit tabletlerinde "Maldia" olarak geçmektedir. Malatya kelimesi Hititçe « bal » anlamina gelen « Melid » kelimesinden türetilmistir.


Genel bilgiler
Bölge:Doğu Anadolu Bölgesi
Yüzölçümü:12.313 km²
Nüfus:  722.065
Şehir nüfusu:462.569
Köy nüfusu:259.496
Nüfus yoğunluğu:185 kişi/km²
Plaka kod:44
Alan kodu:0422

Bağlı ilçeler
Doğanşehir,Arguvan,Hekimhan,Darende,Akçadağ,Yeşilyurt,Pütürge,Doğanyol,Kale,Battalgazi,Yazıhan,Kuluncak,Arapgir

Bağlı bucaklar
 Merkez ilçeye bağlı bucak ve köylerin nüfusu 76 485'tir. Bağlı bucak ve köyler şunlardır: Bağtepe, Bindal, Bulgurlu, Çamurlu, Dilek, Duranlar, Fatih, Furuncu, Göller, Gölpınar, Göktarlı, H. Haliloğlu Çiftliği Köyü, Hanımın Çiftliği Köyü, Karagöz, Karahan, Karakaş Çiftliği Köyü, Karaköy, Kırkpınar, Konak, Küllümağara, Mahmutlu, Özal, Samanköy, Suluköy, Sütlüce, Şahnahan, Tepeköy, Topraktepe, Topsöğüt, Yaka, Çolaklı, Alhanuşağı, Balık deresi, Bulutlu, Düzyol, Elmalı, Erenli, Gülümuşağı, Hacıyusuflar, Hisartepe, Kamıştaş, Kapıkaya, Karatepe, Merdivenler, Pelitli, Söğüt, Tanışık, Tokluca, Uluköy, Yaygın, Yenice, Yeniköy, Selvidağ, Orduzu, Duruldu[/b]


;Malatya Tarihi

Eski çağ cografyacılarindan Strabon, Malatya'yı, kesin olarak belirtmemekle birlikte, Kommagene sınırında Kapadokya Krallığı’nın (M.Ö. 280-212) on valiliğinden biri olarak göstermiştir.

Hititler M.Ö. 2000 yıllarının başında bu bölgede hüküm sürmeye başlamışlardır.

M.Ö. 1750 yıllarında Kuşsara Kralı Anitta, Anadolu'yu tek bir yönetim altında toplayarak siyasi birliği sağlamış ve Malatya'yı da bu birliğe dahil etmiştir. II. Mursilis, Muvatalli ve III. Hattusilis dönemlerinde Malatya, Hitit merkezine bağlı kalmıştır.

Asur Kralı Sanherib (M.Ö. 705-M.Ö. 681) döneminde Asur egemenliğine giren Malatya, daha sonra Med ve Perslerin hakimiyetine girmiştir.

M.Ö. 4. yüzyılda Makedonya Kralı İskender'in Anadolu'yu ele geçirmesinden sonra, Malatya Hellenistik kültürün etkisinde kalmıştır. Bu tarihten sonra Malatya sırasıyla, Medlerin, Perslerin, Romalıların, Bizanslıların, Selçukluların egemenliği altına girmiştir.

1515 yılından itibaren de Osmanlı yönetimi altına giren Malatya,Harput vilayetine bağlı iken, Cumhuriyetle birlikte (20 Nisan 1924 Anayasası 89. maddesi ile) il olmuştur. İl olduktan sonraki ilk Belediye Başkanı, Hasanbey Caddesi' ne de ismi verilen Hasan Derinkök'dür.

Malatya'nın Coğrafi Konumu
Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat Havzası'nda yer almaktadır. Doğuda Elazığ (98 km) ve Diyarbakır (251 km), güneyde Adıyaman (185 km), batıda Kahramanmaraş (219 km), kuzeyde Sivas (245 km) ve Erzincan (363 km) illeri ile çevrilidir.

İl genelinde yer alan dağların başlıcaları Malatya dağları, Nurhak Dağları, Akçababa Dağları, Yama Dağı iken, başlıca akarsular Söğütlü çayı, Morhamam çayı, Kuruçay, Tohma suyu, Sultansuyu, Sürgü suyu, Beylerderesi, Mamıhan ve Şiro çayıdır.

Ayrıca Beydağlarının o muazzam görüntüsü o uzantısı şehre ayrı bir güzellik katmaktadır. İl, İç Anadolu, Akdeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin arasında tampon bir bölge olma özelliğini de taşımaktadır. Malatya ili, deprem kuşağı bakımından ikinci büyük fay kuşağında yer alır. Bölgenin dağlık ve dinamik bir yer hareketliliğine maruz kalması sonucu depremler sık sık meydana gelir. Yani kıvrımlı bir arazi şekli yaygındır. Malatya'nın deniz seviyesindne yüksekliği 890 - 910 m'dir.





Malatya, kayısı diyarı olarak bilinir.
İl'de yetişen kayısılar dünya genelinde ünlüdür ve kayısı üretimini % 80'ni Malatya Ovasında bulunan kayısı bahçalerinde sağlar
 









İnsan Sağlığına Yararları
İhtiva ettiği organik ve inorganik maddeler vasıtasıyla insan sağlığına olumlu etkilere sahiptir. Kayısı yüksek miktarda şeker, nişasta, protein, pektin, pektoz selüloz, organik maddeler, vitaminler, asitler,organik ve inorganik maddeler içermektedir. Kayısı minerallerden potasyum ve vitaminlerden ß karoten yönünden çok zengindir. Vitamin A, vücudu ve organları saran epitel doku ve gözün sağlığı, kemiklerin ve dişlerin gelişimi ile sağlığı, endokrin bezlerinin çalışması için gereklidir. 200-250 gram kayısı diyeti yeteri kadar yağ içeriyorsa günlük A vitamini tüketiminin 1/3’ünü karşılar.
Ayrıca kayısının sodyumca fakir, potasyumca zengin oluşu bazı özel diyetlerin düzenlenmesinde yardımcı olabilir. Sodyum ve potasyum, vücut sıvılarının ozmatik basıncı ve asit baz dengesi için gereklidir. Vücutta sodyum birikimi ödemlere yol açar. Potasyum yetersizliğinde ise glikojen yetersizliği görülür. Kayısı Sodyumun kısıtlanmış diyetlerde, mesela konjestif kalp yetmezliğinde, böbrek hastalıklarında, asit toplanması gereken hepatit sirozda ve uzun süre kartikosteroit tedavisi gören kişilerde kolaylıkla kullanılabilir.
Beynin düzenli çalışmasını sağlar, stres azaltır.
Karaciğerin tahrip olan kısımlarınının tamirini sağlar.
Kemiklerin çok daha düzgün ve sağlam olmasında, önemli rol oynar.
Dişlerin daha sağlam ve kuvvetli olmasında çok önemli etkisi vardır.
Kan yapımını arttırarak, kansızlığa engel olur.
Mide ve oniki parmak bağırsağı ülserlerinin meydana gelmesine engel olur ve bu arada meydana gelmiş ülserlerin iyileşmesinde de önemli rol oynar.
Böbreklerde taş teşekkülünü azaltır.
Üreme sistemi üzerinde olumlu rolü bulunup, cinsel gücü arttırır.
Kansere karşı koruyucu bir etkiye sahiptir.
Kalp kaslarını kuvvetlendirir ve daha düzenli olarak çalışmasını sağlar.
Kayısının potasyumca zengin sodyumca fakir ve A vitamininin öz maddesi Karotence zengin olması insan beslenmesinde çok önemli boyutlar kazandırmaktadır.(Alıntıdır)

« Son Düzenleme: Eylül 25, 2009, 09:16:47 ÖS Gönderen: EMİN »

Çevrimdışı Kalb-i Mecruh

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 35
  • Cinsiyet: Bayan
  • ..Sen de bilirsin hiçbir acı sonsuza dek sürmez..
Memleketim Malatya...
« Yanıtla #3 : Eylül 25, 2009, 07:48:03 ÖS »
Babam görev yapmıştı zamanında...Ben pek hatırlamam ama güzel memleketmiş..

Çevrimdışı ceylin

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 1689
  • Cinsiyet: Bayan
Memleketim Malatya...
« Yanıtla #4 : Eylül 25, 2009, 08:36:25 ÖS »
Memleketiniz çok güzelmiş ;)  +-/*te.++

Çevrimdışı EMİN

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 12
  • Cinsiyet: Bay
Memleketim Malatya...
« Yanıtla #5 : Eylül 25, 2009, 09:28:18 ÖS »
Memleketiniz çok güzelmiş ;)  +-/*te.++
Teşekkürler

 

Seo4Smf 2.0 © SmfMod.Com | Smf Destek