Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/tsstfrm/public_html/Sources/Load.php on line 2074

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/tsstfrm/public_html/Sources/Load.php on line 2074

Notice: Undefined index: googletagged in /home/tsstfrm/public_html/Sources/GoogleTagged-Integrate.php on line 35
Çorba İle Ana Yemeğin Birlikte Piştiği İnanılmaz İran Yemeği: Ab Guşt

Gönderen Konu: Çorba İle Ana Yemeğin Birlikte Piştiği İnanılmaz İran Yemeği: Ab Guşt  (Okunma sayısı 3970 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Jackif

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 582
  • Cinsiyet: Bay
  • 21 Gram..



Nisanın ikinci haftası Tahran'da idim. Bu kısa tatilde, güzel bir bahar havası vardı ve geçen yıl zaman azlığından gidemediğim bazı yerleri de ziyaret etme fırsatım oldu.

İran, her şehirde bulunan büyük parkları ve bakımlı caddeleri ve kocaman ağaçlarıyla yemyeşil. Geçen yıl hayran olduğum İsfahan'ın Nakşı Cihan Meydanı yanında, Tahran'daki Lale Parkı da şehirde nefes almak isteyenler için kocaman havuzuyla son derece güzel bir yer. Bizde şehirlerin içinde böyle büyük meydanlar veya parklar Antalya'nın sahil boyunca uzanan parkı dışında yok denecek kadar az.

Tabii ki gezide odaklandığım nokta yemekti ve geçen yıl tadamadığım ab guşt yemeğinin peşine düştüm. Tesadüfen tanıştığım İranlı dostlarım, bu yemeğin gerçek şekliyle, Şehriyar'da çok iyi olduğunu söyleyip beni oraya davet ettiler.

Orada tamamen yerel, sadece erkeklerin yemek yediği bir lokantada ab guşt'un tadına baktık. Eskiden güveçlerde sunulan ab guşt günümüzde metal kaplarda yapılıyor. Sofraya gelen yemeğin önce çorba bölümü içiliyor, sonra yemeği, tokmakla dövülerek pide veya yufkaya benzer bir ekmekle yeniyor. Ben hemen bütün yemeği döküp, dövecektim ki genç arkadaşımın nişanlısı elimden aldı; önce yemeğin içinden kaşıkla iki ceviz büyüklüğünde bir kuyruk yağını çıkardı, tabağa koydu, sonra üzerine yemeğin suyunu döktü ve yağı tokmakla dövdü. Helva gibi pişmiş kuyruk yağı parçacıkları yemeğin suyuna mercimek taneleri gibi dağıldı. İçine pideleri, doğrayarak yemeğin çorba bölümünün tadına baktık, inanılmaz nefasetteydi. Kalıpta kalan ve suyunda bayılırcasına pişmiş et, nohut ve sebzeleri çorba içtiğimiz tabağa boşaltıp tekrar tokmakla dövdük ve pideleri, içine ellerimizle batırarak, ab guşt'un yemek bölümüne geçmiş olduk. Ayşe Baysal Hoca'm duymasın, yemek de çorba kadar lezzetliydi.

Üzerine, geçen yıl İran gezisi yazımda yazmış olduğum güllaç dondurma arası nefis bir yiyecek olan falude'nin yenilmesi gerektiğini söylediler. Saha ve Nuşin isimli arkadaşlarımın halası olan Mehen Hanım'ın bahçeli evinde, türlü çeşit safranlı ev tatlıları, kurabiyeleri çayla içildi. Faludeler yenildi. Bahçe meyvelerinin tadına baktık. İran'ın ekşi eriklerinden çantamıza konuldu, Tahran'a döndük. Bu arada ab guşt kalıplarından almayı da ihmal etmedik.

Bu güzel İran gezisinin sonunda İstanbul Havalimanı'nda güzel olmayan bir sürpriz bizi bekliyordu. Bavulların 8 numaralı vericiden alınması belirtiliyordu. Birkaç bavul geldi, sonra uzun bir bekleme başladı. Görevliye gittik, ilgilendi, bir kişiye telefon açtı, uzun bir çabadan sonra Mümin ya da Emin Bey'e ulaşabildi, Ayşe Hanım'la konuşmakta olan o kişi, yine yardımcı olan sorumlu görevli kişinin çabaları sonucu, lütfen, Tahran uçağının bavullarını, 6 numaradan verdiğini söyledi. 8 numarada hâlâ Tahran yazıyordu. Sorumlu memur beni kayıp bürosuna yönlendirdi. Uzatmayayım, orada da sesimi yükseltene kadar bekledim, ancak ondan sonra bir form doldurabildim. Bavulların yeri değiştirilebilir, ancak değişim anında bildirilir; insanlar 8'den 6 numaralı vericiye giderler, boşuna beklemezler. 08.55'te geldiğim havaalanından kaybolan bavulumu alamadan 10.12'de ayrıldım. Ayrılırken tekrar baktım, 8 numaralı vericinin göstergesinde hâlâ Tahran yazıyordu. THY biraz daha dikkat lütfen.

Sevgili okuyucularım, bu hafta size ab guşt tarifini tahmini ölçülerle Raya'dan aldığım gibi veriyorum. Ağız tadıyla kalın.

Ab guşt

Koyun eti, nohutu, fasulyeyi haşla. Soğanı, domates salçasını, doğranmış domatesleri, bütün patatesleri ilave et. Tuz, kırmızı, karabiber at. Yumuşayıncaya kadar pişir. Kalıplara doldur, fırında beklet. Turşu, yoğurt ve yufka veya pide ekmeklerle sofraya al. ZAMAN






« Son Düzenleme: Mayıs 04, 2010, 09:34:39 ÖÖ Gönderen: sahra cold »

 

Seo4Smf 2.0 © SmfMod.Com | Smf Destek