Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/tsstfrm/public_html/Sources/Load.php on line 2074

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/tsstfrm/public_html/Sources/Load.php on line 2074

Notice: Undefined index: googletagged in /home/tsstfrm/public_html/Sources/GoogleTagged-Integrate.php on line 35
Çocuklarda Kansızlık Olur mu?

Gönderen Konu: Çocuklarda Kansızlık Olur mu?  (Okunma sayısı 16345 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Avon

  • ÜST YÖNETİCİ
  • *
  • İleti: 636
Çocuklarda Kansızlık Olur mu?
« : Ağustos 03, 2017, 12:50:52 ÖS »
Kadınlarda en sık görülen sağlık sorunlarından biri kansızlık ya da diğer adıyla demir eksikliği, çocuklarda görülür mü? Esencan Hastanesi doktorları bu konuda sizler için güzel bir yazı hazırladı.

Çocukluk çağının en sık görülen sorunlarından biri de kansızlıktır. Toplumumuzda okul öncesi çocukların yaklaşık üçte birinde demir eksikliği anemisi vardır.

Anneden geçen demir depoları vaktinde doğan bir bebeğe ilk altı ay yeterli olur. Ancak daha sonra hızlı büyümeye bağlı artan demir ihtiyacı, eksik veya hatalı beslenme alışkanlıkları ve barsaklardan oluşan kan kayıpları, kansızlığı da beraberinde getirir.

Kansızlığın nedenlerinin başında; preterm(erken) doğum; (ki bu bebekler annelerinden yeterli demir depolarını alamadan doğarlar.) tamamlayıcı(ek) gıdalara başlamada gecikme; tek düze, demirli gıdalardan fakir ve inek sütünden zengin beslenme; akut ani kan kayıpları ve demir emilimini bozan barsak parazitleri ilk akla gelenlerdir.

Kansızlığın bulgularının başlıcaları; iştahsızlık, halsizlik, çabuk yorulma, terleme, sinirlilik, aşırı hareketlilik, uykusuzluk, pika (toprak, kül, kağıt yeme hikayesi), solukluk, baş dönmesi, göz kararması, çarpıntı, katılma nöbetleri, karaciğer ve dalakta büyüme, göz kapağı içlerinde solukluk , büyüme ve gelişmede gerilik yanında ayrıca; anlama ve kavrama zorluğu, okul başarısızlığı, ikili ilişkilerde güçlük ve asosyal kişilik gelişimi olabilir. Çünkü kansızlık çocukta IQ dediğimiz zeka seviyesinde de 8-10 puanlık bir kalıcı düşmeye yol açabilir.

Yapılan tetkikler sonucu kansızlık saptanan çocukların en az üç ay daha doğrusu demir depoları dolana kadar tedavi edilmeleri şarttır. Demir ilaçlarının ishal, kabızlık, kusma, dışkıda yeşil-siyah tonlarda renk değişimi gibi bazı sindirim sistemi yan etkileri de olabileceği de unutulmamalıdır.

Demir eksikliğinden korunmak için; erken doğumları önlemeye çalışmak, ek gıdalara altıncı aydan hemen sonra başlamak, varsa barsaktaki kancalı kurtları, parazitleri tedavi etmek ,mide ülseri varsa onu tedavi etmek, ergenlik dönemindeki kız çocuklarının adet düzensizliğini düzeltip, aşırı kanamanın önüne geçmek çok işe yarar. Ayrıca onikiparmak barsağından demir emilimini bozup, gizli kanamalara da yol açtığından ve kansızlık yaptığından dolayı inek sütü(pastörize süt) bebeklere ilk yıl önerilmez. Bir yaşından sonra da günlük 400 ml(iki su bardağı) üzerinde süt tüketilirse yine iştahsızlık, kabızlık, alerji ve kansızlık kaçınılmaz olur. Çocuklarda siyah çay da kansızlık yapar ve asla beslenmede yeri yoktur.

Bebeklere 6-9 aylık iken yapılacak bir kan sayımı ve ferritin (demir deposu) tetkiki ile kansızlık durumu saptanabilir. Buna göre eksiklik varsa, tedaviye demir damla veya şuruplarıyla başlanır ve en az üç ay sürdürülür.

Demir, başta kırmızı et olmak üzere, yumurta sarısı, pekmez, baklagiller, balık, tavuk, dana ciğeri, yeşil sebze ve meyveler, tarhana, mercimek, bulgur gibi yiyecekler, kuru üzüm, ceviz ,fındık, badem, incir, kara erik, hurma, kuşburnu gibi gıdalarda bol bol bulunur.

Demir eksikliğini önlemek, varsa da tedavi etmek, çocuklarda sırf iştahsızlığı ve büyümeyi düzeltmeyi sağlamaz. Aynı zamanda zeka ve anlama düzeyini de arttıracağından çocuğun okul başarısını ve gelecekteki akademik yaşamını da olumlu etkiler. Onun için kansızlık ile mücadele, aslında çocuklarımızın geleceğine yapacağımız en önemli yatırımdır.

https://www.hangidoktora.com/kansizlik-icin-hangi-doktora-gidilir/



 

Seo4Smf 2.0 © SmfMod.Com | Smf Destek