Ahududu :
Ağaççileği ve sultan böğürtleni olarak tanınır. Haziran-Temmuz aylarıarasında beyazımtırak renkli çiçekler açan, 30-150 cm boyunda, çoksenelik, dikenli, çalı görünüşünde bir bitkidir. Dağlık mıntıkalarınorman ve korularında tesadüf edilir. Gövdesi dallı, dikenli veyatıktır. Yaprakları 3-5 parçalı, sivri uçlu, yaprak sapı kıvrıkdikenlidir. Çiçekleri ekseriya dalların ucunda 5-10 çiçekli salkımhalindedirler. Meyvesi etli ve birçok eriksi tipli meyvelerin birarayagelmesi ile meydana gelmis, küre biçiminde, kırmızı renkli ve güzelkokuludur. Meyveleri temmuz ve agustos aylarında olgunlaşır. Çoğuçesitleri bahçelerde yetiştirilir. Umumiyetle sonbaharda 1-1,5 m aralıkbırakılmak suretiyle dikilir. Ahududurar her 6-7 senede biryenilenmelidir. Türkiye’de; Ege, Marmara, Karadeniz bölgelerindeyetiştişir
Kullanıldığı yerler:
Kullanılankısmı, meyve, çiçek ve yapraklarıdır. Meyveler tamamen olgunlaştıklarızaman toplanır. Yapraklarında tanen, meyvelerinde ise organik asitler(malik asit, sitrik asit vs.) şeker, pektin, uçucu ve sabit yağlarbulunmaktadır. Yaprakları bogaz hastalıklarında gargara içinkullanılır. Çiçeklerinden romatizma ve nikris (gut) hastalıklarındafaydalanılır. Taze olarak, şeker ve böbrek hastalıklarında perhizyiyeceği olarak istifade edilir. Halk arasında ishal ve ateşlihastalıklara karşı tavsiye edilir.